Τελικά η σοφή τακτική που διαχρονικά ακολουθείται από τη μέση ελληνική οικογένεια προκειμένου να αποφεύγονται τα ενδοοικογενειακά δράματα κατά την ονοματοδοσία του νεογέννητου τέκνου, υιοθετείται πλέον επισήμως και από διεθνείς οργανισμούς.
Στα καθ’ημάς, λίγο πριν οι οικογενειακές παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις καταλήξουν σε αδιέξοδο και προκειμένου το νεογέννητο να μη καταλήξει αβάπτιστο-οπότε και να προσφωνείται από συμμαθητές και δασκάλους με το διόλου κολακευτικό «ψιτ εσύ»- η λύση που προτείνεται είναι συνήθως η διπλή ονομασία
«Ιουλία- Παγώνα» λοιπόν, «Ρουμπίνη- Αμυγδαλιά», «Χρυστοφίλη-Ευριλία» και όλα τα αντιμαχόμενα μέρη εμφανίζονται προσωρινώς ικανοποιημένα.
Η συνέχεια είναι γνωστή. Το ένα σόι φροντίζει να αποκαλεί με αυστηρότατη μεθοδικότητα το παιδί «Χρυστοφίλη» ενώ το άλλο, εξίσου μεθοδικά, επιλέγει το «Ευριλία». Το παιδάκι, μέχρι την εφηβεία -οπότε και αποφασίζει ότι επιθυμεί να ονομάζεται «Μάντυ», «Μπέτυ» ή «Μαγγίρα» ονόματα τα οποία ως γνωστόν προέρχονται από το Χρυστοφίλη-Ευριλία- μαθαίνει να απαντάει σε όλα τα εναλλακτικά versions του ονόματος του.
Ωστόσο, δεν μπορούμε να αποκλείσουμε και το ενδεχόμενο η ονοματολογική αυτή σύγχυση να προκαλέσει ανήκεστο βλάβη στην ψυχική ισορροπία και στην σεξουαλική ταυτότητα του παιδιού. Στη τελευταία αυτή περίπτωση, η μικρή Χρυστοφίλη-Ευριλιά αποφασίζει τελικά ότι προτιμά να ονομάζεται «Μπάμπης» οπότε και δίνει –εντελώς απροσδόκητα- ανείπωτη χαρά στον έναν από τους δύο παππούδες.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου